Pierwszy raz przy japońskim stole. Co warto wiedzieć?

Europejczycy z pewności nie boją się nowych smaków i kompozycji na talerzu. Kulinarne eksperymenty i poszukiwanie wyjątkowych rozwiązań smakowych to codzienność mieszkańców Starego Kontynentu. Nic dziwnego, że ryby i owoce morza szybko podbiły serca i podniebienia również i Polaków. Jeśli jeszcze nie zdarzyło ci się spróbować sushi, należy zmienić to jak najszybciej!

Kuchnia azjatycka w Polsce

Kuchnią azjatycką naprawdę ciężko się znudzić. Różnorodność smaków, aromatów i kompozycji składników sprawia, że to niewyczerpane źródło kulinarnych inspiracji. Wschodnie potrawy to nie tylko sushi, ale również makarony, wzbogacone różnymi dodatkami czy zupy rybne. Całość wzbogacają orientalne przyprawy oraz rozgrzewający imbir. W związku z powyższym, powstaje coraz więcej restauracji serwujących tę kuchnię. W Małopolsce obserwujemy jak otwierają się kolejne lokale m.in. z sushi. Do tych, które dopiero rozpoczynają swój debiut na tym rynku, ale które już zdążyły podbić serca i kubki smakowe miłośników japońskich smaków, zalicza się Sushi Friends Kraków, który znajduje się pod adresem Klonowica 26, 30-654 Kraków (Tel. 736 244 188). Sushi Friends cechuje wysoka jakość świeżych produktów w najlepszej cenie. Jednakże, to co wyróżnia lokal wśród podobnych, to znajdujące się w ofercie zestawy sushi 70, 100, 200, a nawet 300 sztuk. Absolutna nowość, a w niej pyszne uramaki, futomaki czy nigiri, którym nie sposób się oprzeć.

Jak rozpocząć przygodę z sushi?

Na pierwszy raz warto zdecydować się na maki. Jest to plasterek surowej ryby, który zawinięty został w algi morskie nori. Podstawowa wersja składa się z owoców morza i warzyw, takich jak karczoch, ogórek i pędy bambusa. Ciekawym rozwiązaniem jest również nigiri. To wydłużone kulki o niewielkich rozmiarach. W ich wnętrzu kryje się kawałek ryby, owoce morza lub też tamagoyaki, czyli japoński omlet. Nigiri często podawane są z chrzanem wasabi. Należy pamiętać jednak, że jest to bardzo ostry dodatek. Często wybieranymi dodatkami są również maguro, czyli tuńczyk lub też ebi, co oznacza krewetkę.

Debiut przy japońskim stole

Japońskie zasady etykiety różnią się od tych, które znamy z naszego kraju. Zdarza się, że niektóre osoby rezygnują ze smaku kuchni azjatyckiej tylko dlatego, że boją się użycia pałeczek. Na szczęście sushi można jeść również rękami. Ci, którzy chcieliby jednak posiąść umiejętność posługiwania się pałeczkami, mogą śmiało poprosić o zestaw dla początkujących. Jak wiadomo, praktyka czyni mistrza, a jedzenie pałeczkami nie jest tak trudne, jak mogłoby się początkowo wydawać. Aby nieco ułatwić naukę, warto chwycić je w jednej trzeciej długości. Biesiadując przy japońskim stole należy pamiętać również, by sushi spożywać w całości. Krojenie, nadgryzanie czy nabijanie na pałeczkę to swoiste faux pas jeśli chodzi o japońską etykietę. Posiłek warto przepić wodą aloesową, która znacznie lepiej ugasi pragnienie, niż sake czy innego rodzaju napój.

Sushi na wynos

Sushi to posiłek, który mogą spożywać w zasadzie wszyscy. Kobiety w ciąży lub też małe dzieci powinny zamienić surowe ryby na takie, które zostały poddane obróbce cieplnej. To świetny pomysł na spotkanie rodzinne czy też wieczór w gronie przyjaciół. Nic dziwnego, że najlepsze azjatyckie restauracje przeżywają prawdziwe oblężenie, a stolik trzeba rezerwować z kilkudniowym wyprzedzeniem. Z tego tez względu właściciele coraz częściej decydują się na sushi na wynos. Dzięki takim rozwiązaniom, smakiem ulubionych potraw można cieszyć się znacznie częściej. W myśl tej zasady działa właśnie Sushi Friends, który oferuje możliwość dostawy zamówienia pod wybrany adres. Odwiedź stronę https://www.sushifriends.com.pl/strefy-dostawy i sprawdź w której strefie, znajduje się twoje miejsce zamieszkania. W celu złożenia zamówienia, lokal prosi o kontakt telefoniczny, dzwoniąc pod numer wskazany na stronie. Przygotuj się na prawdziwą eksplozję smaków!