Top 5 najpopularniejszych potraw uzbeckich, które warto spróbować!
Wybierasz się w podróż do Uzbekistanu? A może czekają Cię pierwsze odwiedziny w restauracji, serwującej dania orientalne? Odkryj więc z nami potencjał uzbeckiej kuchni i poznaj 5 najważniejszych potraw, których warto spróbować, by zakochać się w smaku i aromacie przysmaków z serca środkowej Azji.
1. Plow fergański
Zacznijmy od tradycyjnego dania kuchni uzbeckiej, znanego już niemalże na całym świecie. To tzw. plov, który może występować w różnych wariantach. Na tradycyjny plov składa się ryż, duszone mięso oraz dodatki w postaci marchwi i rodzynek sułtańskich. Ciekawą wersją może być z kolei plow fergański. Serwuje go m.in. restauracja Samarqand we Wrocławiu, której pełne menu znajdziesz na wskazanej stronie. Na taką potrawę składa się soczyste mięso baranie lub wołowe, doprawione czosnkiem, cebulą, marchewką, berberysem i aromatycznymi przyprawami. Niezależnie od sposobu podania i dodatków, plov króluje na uzbeckim stole, uświetniając rodzinne uroczystości i spotkania w gronie znajomych i pełniąc rolę narodowego dania Uzbekistanu.
2. Manti
Tradycyjna kuchnia uzbecka to również manti, czyli pierożki o charakterystycznym kształcie, przypominającym swoim wyglądem niewielkich rozmiarów kieszonki. Manti wypełnione są mięsem i aromatycznym sosem, choć w niektórych przypadkach jest ono zastępowane warzywami. Jeśli zdecydujesz się na taką właśnie potrawę, warto na moment odłożyć sztućce. Manti spożywa się bowiem bez ich użycia, co ma chronić przed utratą niezwykle smakowitego sosu, wylewającego się na zewnątrz po przekrojeniu pierożka.
3. Langman
Langman to z kolei gęsta zupa, której głównym składnikiem jest baranina, przyprawiona dobrze mieszanką naturalnych ziół, stanowiących swoisty fundament smaków i aromatów uzbeckiej kuchni. Taka potrawa:
- doskonale syci i zaspokaja głód na kilka kolejnych godzin,
- rozgrzewa od wewnątrz,
- zachwyca bogactwem składników, idealnie dobranych w jedną całość.
Nic dziwnego, że langman serwują zarówno najlepsze w kraju restauracje, jak i przydrożne bary, w których stołują się mieszkańcy i turyści. Na takie rozwiązanie warto zdecydować się zwłaszcza zimą lub w okresie chłodnej jesieni, odkrywając tym samym pełnię potencjału uzbeckiej kuchni.
4. Lepioszka
Pieczywo odgrywa w kuchni uzbeckiej niezwykle ważną rolę. Mowa tutaj nie tylko o zaspokajaniu głodu, ale również i jego wyjątkowej symbolice, nawiązującej do gościnności mieszkańców regionu. Jedną z jego odmian jest tzw. lepioszka, która z pewnością zachwyci Cię nie tylko smakiem, ale również i wyglądem. To bowiem prawdziwe dzieło sztuki kulinarnej, ozdobione wzorami, przekazywanymi często z pokolenia na pokolenie. Ozdoby te to tzw. pieczęcie, występujące w różnych wariantach. Taka lepioszka podawana jest niemalże do każdego posiłku, a więc z pewnością spróbujesz jej zarówno w trakcie podróży do Uzbekistanu, jak i w czasie odwiedzin w orientalnej restauracji.
5. Dimlama
Dimlama to tradycyjne danie jednogarnkowe, bardzo często serwowane w uzbeckich domach. Serce potrawy stanowi duszone wolno mięso – z reguły wołowe lub jagnięce. Jego smak wzbogaca ogromna porcja warzyw. Znaleźć tu można m.in.:
- ziemniaki,
- paprykę,
- marchewkę,
- bakłażan,
- pomidory.
Esencję dania stanowi z kolei naturalny sos, wydzielający się w trakcie jego przyrządzania. Taka kompozycja składników nie wymaga już wielu przypraw. Kosztując jej, możesz zaskoczyć się jednak głębią smaku i wyrazistym charakterem, z którego słynie najlepsza kuchnia środkowoazjatycka.
lub dodaj komentarz jako gość
Dodaj pierwszy komentarz.
Najpopularniejsze wpisy:
-
Co to jest promise ring?
-
Ranking koncentratorów tlenu - TOP 10 urządzeń
-
Panele fotowoltaiczne a zmienne warunki atmosferyczne
-
Blondynka czy brunetka - który kolor włosów jest atrakcyjniejszy?
-
Top 10 psychologów w Gdyni
Najnowsze wpisy:
-
10 korzyści z regularnych wizyt u stomatologa, o których warto wiedzieć
-
Top 5 najpopularniejszych potraw uzbeckich, które warto spróbować!
-
Budujesz męską garderobę? Sprawdź, jak dobrać idealną koszulę!
-
Życie po implantacji Disulfiramu – na co się przygotować?
-
W jakich obszarach systemy ERP są pomocne?